SRCE IN POPEK

interaktivno popotovanje v notranjost telesa

2,5 let +

SRCE IN POPEK 162
SRCE IN POPEK 161
SRCE IN POPEK 159
SRCE IN POPEK 164
SRCE IN POPEK 163
SRCE IN POPEK 160
 

Srce in popek je doživljajska predstava, je svojevrstna oblika senzoričnega gledališča, didaktičnega in umetnostnega igrišča, interaktivna inštalacija in igralnica.

Pridružite se zdravnicama, dr. Krasti in dr. Koži, na popotovanju v notranjost človeškega telesa. Nataknite si zdravniške čepice in copate ter postanite njuni pomočniki. Morda veste, kam potuje hrana, ki jo pojemo? Kaj je tisto nevidno okoli nas, ki tako lepo diši? Kaj premika moje telo, zakaj lahko tečem, skačem in se kotalim? Ves čas me spremlja prijeten zvok du-­dum, du-­dum, du-­dum. Veste, kaj je to? In kako zelo mi je prijetno, če me kdo poboža. Le kdo pripoveduje vse te zgodbe v moji glavi!?

Izkustveni labirint Srce in popek omogoča otrokom in staršem, da skupaj raziskujejo na temo delovanja lastnega telesa. Aktivno miselno in gibalno udejstvovanje otrok med predstavo je lahko podlaga staršem in vzgojiteljem, da tudi po predstavi z otroki nadaljujejo pogovor o lastnem telesu, brez sramu in na zabaven način. Predstava je nastala v okviru Izkustvenega labirinta Hiše otrok in umetnosti.

 

Priporočljiva najnižja starost otrok: 2,5 +

Čas trajanja: 45 min 

 

Zamisel in režija: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek, Katja Povše

Likovna zasnova: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek

Izdelava scene in kostumov: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek, Katja Povše

Dramaturgija: Anže Virant

Zvočna podoba: Miha Šajina

Nastopata: Katja Povše/alter. Anže Virant, Mateja Ocepek

Fotografije in video: Matej Povše

Produkcija: AEIOU gledališče za dojenčke in malčke, Društvo lutkovnih ustvarjalcev, Zavod H’art

Koprodukcija: Hiša otrok in umetnosti

Premiera: petek, 24. aprila 2015 v Hiši otrok in umetnosti, Ljubljana 

 Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo Ireni Rajh Kunaver, Jožetu Zajcu, Samson Kamnik d. o. o. Projekt je izveden s podporo MOL – Oddelek za kulturo.  

 

Predstava Srce in popek je umeščena v bazo kakovostnih referenčnih predstav za otroke ZLATA PALIČICA.

"Srce in popek je unikatna izkustvena gledališka igralnica, kjer otroci postanejo aktivni raziskovalci človeškega telesa. Uprizoritev premišljeno materializira notranji svet telesa kot čarobno igrišče vizualno privlačnih in funkcionalno odprtih objektov, ki vabijo v interakcijo, igrivost postavitve pa dopolnjuje vtis posvečenosti sodelovanja pri odgovorni nalogi kirurških pomočnikov. Trdna dramaturška struktura in odločno vodenje skupine zaokrožata premišljeno zasnovo v dinamično, koherentno in jasno osmišljeno celoto, ki prepričljivo nagovarja in motivira na več ravneh."

Nika Arhar, Martina Peštaj in Milena Mileva Blažič- strokovna komisija Zlate paličice

 Nagrada za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto za predstavo Srce in popek, 8. Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2015.

"Človeško telo, delovanje organov, kirurška operacija ... kompleksne teme, ki jih znajo AEIOU-jevci predelati v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto, v kateri se harmonično združujejo vizualna podoba s premišljenimi barvami, dramaturško in režijsko vodenje, vedno profesionalen odnos do posamičnega gledalca in publike kot celote ter kvalitetna igra obeh protagonistk."

 

 

  

Odzivi in kritike
Tehnične zahteve