Kako je nastalo AEIOU Gledališče

Katja Kähkönen si je želela ustvariti predstavo za dojenčke in malčke že zelo dolgo. In ko je leta 2008 zanosila, se je to zdel ravno pravi čas. K sodelovanju je povabila še Matejo Ocepek in Katjo Povše, ki sta bili nad idejo tako zelo navdušeni, da sta na naslednji sestanek obe prišli noseči. Tri mlade mamice so tako obkrožene z dojenčki načrtovale, preizkušale in ustvarjale prvo predstavo AEIOU Gledališča. Njihove tri hčerke so bile rojene v letu 2009, prva premiera AEIOU pa je bila novembra 2010 v Ljubljani.

Kdo smo AEIOU

                                             Fotografiji Matej Povše 

Ustanoviteljice AEIOU Gledališča

Katja Kähkönen, rojena 1979 na Finskem

Katja Kähkönen je diplomirala iz lutkarstva na Turku Arts Academy. Od 2004-2012 je živela in delala v Sloveniji kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Od leta 2013 živi in deluje na Finskem, kjer režira in vodi gledališke delavnice ter AEIOU Gledališče (AEIOU vauva- ja taaperoteatteri). Katja Kähkönen je do sedaj ustvarjala tako v neodvisnih kot tudi profesionalnih gledališčih, kot so Lutkovno gledališče Ljubljana, Mestno gledališče Varkaus... Specializirana ja za vizualno in fizično gledališče.

Katja Kähkönen CV

Mateja Ocepek, rojena 1978 v Sloveniji

Mateja Ocepek je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Na Univerzi v Ljubljani je končala tudi pedagoško izobraževanje. Deluje kot samostojna ustvarjalka kiparka in pedagoginja. Od leta 2005 ustvarja predstave skupaj s Katjo Kähkönen. Mateja Ocepek je 2003 prejela nagrado za posebne dosežke ALUO in sodelovala na študentskem delu Beneškega Bienala VV2, 2010 prejela nagrado za najboljše kuratorsko delo na Eksperimenti!, trienalu sodobne mladinske ustvarjalnosti v Talinu. Deluje v AEIOU Gledališču ter vodi različne likovne delavnice.

Mateja Ocepek CV

Katja Povše, rojena 1975 v Sloveniji

Katja Povše je diplomirala iz etnologije na univerzi v Ljubljani in je od leta 2007 samostojna ustvarjalka igralka: animatorka lutk, igralka, režiserka in pripovedovalka. Med 2001 in 2007 je bila članica animatorskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Za svoje delo je prejela več strokovnih nagrad. Leta 2003 je bila izbrana za najboljšo slovensko lutkovno animatorko. Ima svoje Pripovedno gledališče gdč. Bazilike, igra in animira v predstavah drugih gledališč ter vodi lutkovne delavnice.

www.bazilika.com

Katja povše CV

 

Sodelavci AEIOU Gledališča

Gregor Zemljič, rojen 1973 v Sloveniji. Je pionir elektronske glasbe v Sloveniji. Ustvarja in deluje mednarodno, tudi na področju uprizoritvenih umetnosti.

www.earresistible-mastering.com

Patryk Wilinski, rojen 1979 na Poljskem. Lutkovni ustvarjalec, živi in delav v New Yorku. www.patrykwilinski.com

Martina Peštaj, rojena 1975 v Sloveniji. Psihologinja, zaposlena v Otroškem in mladinskem programu Televizije Slovenija kot urednica oddaj za otroke. Strokovno se ukvarja s področjem medijske psihologije, kjer raziskuje vpliv otroških televizijskih oddaj na razvoj in učenje otrok v zgodnjem otroštvu. V izobraževalnem središču RTV Slovenija vodi Laboratorij za vsebinske programske raziskave.

Rada Kikelj Drašler, rojena leta 1980 v Sloveniji. 

http://radostna.blogspot.com                http://orkestrada.wordpress.com

Minnamaria Koistinen, rojena leta 1964 na Finskem. Igralka in klovnesa, ki deluje v različnih gledaliških produkcijah, je ustvarila svoj klovnovski lik Elviira. Zadnjih dvajset let deluje tudi kot bolnišnični klovn.

Zvezdana Novaković , pevka in harfistka, V sodelovanju z AEIOU vodi glasbene delavnice Glasba in igra za dojenčke, malčke in starše.