Kaj je AEIOU

AEIOU je neodvisna umetniška skupina, ki smo jo leta 2010 ustanovile: lutkovna režiserka Katja Kähkönen,  kiparka in likovna pedagoginja Mateja Ocepek ter lutkovna animatorka in igralka Katja Povše v sodelovanju z drugimi ustvarjalci ter psihologinjo. Od leta 2013 ima gledališče svojo sestrsko skupino tudi na Finskem (AEIOU vauva-ja taaperoteatteri). 

V AEIOU ustvarjamo predstave vizualnega in fizičnega gledališča ter gledališča predmetov,  v katerih se prepletajo gledališke z ostalimi umetniškimi zvrstmi. Skrbimo za usklajenost vsebine, zvočne in likovne podobe, hkrati pa tudi za prilagojenost psihološki in fizični stopnji razvoja najmlajših. Medsebojna povezanost različnih umetniških zvrsti pripomore k celovitemu prvemu stiku malčkov s svetom umetnosti in gledališča.

Predstavi Glava dol – noge gor! ter Ti in jaz sta interaktivni.luninfestival6

Oblikovani sta kot vmesna stopnja med gledališčem in otroško igro.  Otroke spodbujata k
raziskovanju in samostojnemu izražanju ter jih opogumljata, da razvijajo domišljijo.

Vsebinsko se predstavi dotikata stvari, ki so najmlajšim blizu. Naj bo to običajen dan, ki ga preživijo s cirkuško družino, ali pa načrtovanje rojstnodnevne zabave. Zgodba je preprosta in temelji na stvareh, pri katerih sta vzrok in posledica vidna.

Predstavi sta živobarvni komediji: igrišče glasbe, zvokov, besed, likovnega izraza, fizičnih in čustvenih dražljajev. Burita otroško domišljijo in zabavata tudi starejše.  
luninfestival5

Predstavi si je v treh letih od prve premiere na več kot 300 ponovitvah ogledalo preko 13.000 gledalcev. Z njima smo gostovali po številnih kulturnih centrih in vrtcih po Sloveniji in na Finskem ter na več festivalih: Mednarodnem festivalu gledališč za otroke BRAVO! 2012 v Helsinkih na Finskem, na Bienalu
Ustanove lutkovnih ustvarjalcev, Maribor 2011 in 2013, na festivalu Bobri, Ljubljana 2011 in 2014.
 

V prihodnji sezoni bomo poleg gledaliških predstav intenzivneje posegali tudi v druge umetniške zvrsti, kot sta likovna ter glasbena umetnost, ki bodo namenjene najmlajšim in jim tako omogočile prijeten prvi stik s svetom umetnosti.

Kako deluje AEIOU

 »... Zelo pozdravljam trend (lutkovnih) predstav za dojenčke in malčke, ki je sveži veter v prostoru gledališke umetnosti. Takšna predstava mora poznati in upoštevati razvojne zakonitosti otrok in izredno izvirno iskati nove in učinkovite poti do njih. Je nekje vmes med igro in predstavo, otroke vabi, da gledajo in sodelujejo, starše, da jih pri tem spodbujajo. Kaj vse bodo otroci ob tem pridobili! Izkušnjo prvega obiska gledališkein lutkovne predstave. Prvo srečanje z lutko, ki v vsej svoji moči zaživi pred njimi. Pozornost, osredotočenost. Zven besed. Melodijo glasbe. Moč barv. Vse se bo prepletalo in jih žgečkalo, vabilo, dražilo, da se povsem predajo tej novi izkušnji v varnem naročju odraslih. Verjamem, da jo bodo želeli velikokrat ponavljati. Ponavljanje je nasploh ena najznačilnejših lastnosti zgodnjega otrokovega razvoja in prav je, da jim to omogočimo. Tudi kasneje, ko bodo že lahko zbrano sedeli v gledališču in skrbno sledili zgodbi, ki se bo dogajala na odru. »,

mag. Martina Peštaj, medijska psihologinja o AEIOU gledališču za dojenčke, malčke in starše